TIERRA INUNDADA Servei de Cultura

Ir a contenido Ir a Estudios, Gobernanza y organización
Logo UA
Realizar búsqueda
Menú
Serveis
Logo Servei de Cultura   Servei de Cultura
Servei de Cultura

TIERRA INUNDADA

Descriptor

L'artista catalana establida a Elx, María Dolores Mulá, va viure en la seua infància la devastadora inundació del seu petit poble. De llavors ençà, l'aigua s'ha convertit en un dels fils conductors de la seua carrera artística. Tal com afirma l'artista "El meu treball és l'impuls que naix de la idea de recuperar la fertilitat de la terra on vaig nàixer, una vall que va quedar negat i continua submergit sota les aigües d'un pantà".

Precisament, l'aigua es converteix en el fil argumental de la seua nova exposició "Terra inundada"
El primer apartat de l'exposició, titulat "Aigua desbordada", presenta un vídeo i quatre fotografies preses en diferents viatges de l'artista a Galícia i a la Patagònia, en les quals Mul·là retrata inundacions que van tenir lloc en aquests punts tan distants del planeta. La segona secció, "Aigua detinguda", conté fotos d'Islàndia, Sitges i Galícia, en les quals les aigües estancades en llacunes i cràters de volcans són les protagonistes.  "Aigua trencada" és el títol de la tercera part i conté imáge¬nes d'una cataracta a Islàndia. La quarta i última secció, titulada "El misteri de l'origen"D, exposa fotografies del naixement d'un riu a Galícia, una altra més d'una teranyina amb cataracta al fons a la Patagònia, i un últim vídeo amb un paisatge, al costat d'un riu, recorrent un camí entre roures i xops.

"El que l'espectador pot trobar en aquesta exposició són quatre seccions, dedicades al tema de l'aigua. La primera d'elles, titulada "Aigua desbordada", presenta quatre fotografies i un vídeo. Les fotografies han sigut preses en diferents viatges de l'artista, en punts molt distants del planeta. Dos són de Galícia i dos de la Patagònia. Es tracta, en primer lloc d'inundacions, i per tant, encara que la cosa no resulta evident, també de la presència de l'aigua sobre la terra.  "Terra inundada" és per això el títol general d'aquesta exposició. També el vídeo al·ludeix a una cosa semblant (aigua desbordada).
La segona, titulada "Aigua detinguda", conté fotos d'Islàndia, de Sitges i de Galícia, en les quals apareixen tolls, tolles, aigües estancades en llacunes i en cràters de volcans. Només en les imatges del cràter apareixen dues figures humanes que ens donen les dimensions reals d'aquest.

La tercera secció, titulada "Aigua trencada", conté quatre imatges d'una cataracta a Islàndia. Sembla bastant espectacular i de dimensions descomunals, però, al no haver-hi un referent d'escala, no podem apreciar la seua magnitud.
La quarta i última secció, titulada "El misteri de l'origen", presenta quatre fotografies amb l'aparença de ser del naixement d'un riu a Galícia, una altra més d'una teranyina amb cataracta al fons, a la Patagònia, i finalment un altre vídeo amb un paisatge, al costat d'un riu, recorrent un camí, entre roures i xops.
Sembla clar que el tema general de l'exposició és el de l'aigua. O més aviat, el dels "paisatges de l'aigua"  i, d'una manera més precisa, el de l'aigua sobre la terra, ja que no veiem ací ni paisatges marins, ni fars ni platges ni penya-segats.

María Dolores Mul·là s'acosta a la fascinació de l'aigua, com a fotògrafa. I és curiós, perquè el mitjà propi d'expressió de la fotografia és la llum, però en contemplar l'aigua, la qual cosa d'ella ens sedueix és precisament el seu joc amb la llum. L'aigua brilla, reflecteix i reverbera amb la llum. L'aigua és a vegades un espill i a vegades -com en Homer- un fosc i negre abisme. Però com ací es tracta d'una aigua entollada sobre la terra, tancada, retinguda, trencada o desbordada, ens trobem llavors amb el tercer element de la terra. Ja ho hem dit, "Terra inundada"  és el títol d'aquesta exposició. Llum llavors, terra i aigua. I encara que encara no ens hàgem fixat en això, la mera simetria ens obliga a adonar-nos que, en aquests paisatges aquàtics, també està present i representat l'aire. Els quatre elements dels grecs, foc, terra, aigua i aire, ens apareixen llavors quan tractem d'acostar-nos a la contemplació de tan sols un d'ells."
Miguel Cereceda

Peces

 

Empaquetat

Nº de paquets: 1 paquet

Grandària: 164x122x5 cm

Pes: 20 - 25 quilos aproximadament

Característiques de l'obra

Fotografies, panells de cartó ploma i vídeos

Sistema de muntatge
Comissaris
Premsa / webs
Llocs on ha sigut exposada

Formulari de sol·licitud d'exposicions