Saltar apartados

TIERRA INUNDADA

Descriptor

L'artista catalana establida a Elx, María Dolores Mulá, va viure en la seua infància la devastadora inundació del seu petit poble. Des de llavors, l'aigua es va convertir en un dels leitmotivs de la seua carrera artística. Tal com afirma l'artista “El meu treball és l'impuls que naix de la idea de recuperar la fertilitat de la terra on vaig nàixer, una vall que va quedar negada i continua submergida sota les aigües d'un pantà”.

Precisament, l'aigua es converteix en el fil argumental de la seua nova exposició “Terra inundada”
El primer apartat de l'exposició, titulat “Aigua desbordada”, presenta un video i quatre fotografies preses en diferents viatges de l'artista a Galícia i a la Patagònia, en les quals Mulá retrata inundacions que van tenir lloc en aquests punts tan distants del planeta. La segona secció, “Aigua detinguda”, conté fotos d'Islàndia, Sitges i Galícia, en les quals les aigües estancades en llacunes i cràters de volcans són les protagonistes. “Aigua trencada” és el títol de la tercera part i conté imatges d'una cataracta a Islàndia. La quarta i última secció, titulada “El misteri de l'origen”, exposa fotografies del naixement d'un riu a Galícia, una altra més d'una teranyina amb cataracta al fons en la Patagònia, i un últim vídeo amb un paisatge, al costat d'un riu, recorrent un camí entre roures i pollancres.

“El que l'espectador pot trobar en aquesta exposició són quatre seccions, dedicades al tema de l'aigua. La primera d'elles, titulada “Aigua desbordada”, presenta quatre fotografies i un vídeo. Les fotografies han sigut preses en diferents viatges de l'artista, en punts molt distants del planeta. Dues són de Galícia i dues de la Patagònia. Es tracta, en primer lloc d'inundacions, i per tant, encara que la cosa no resulta evident, també de la presència de l'aigua sobre la terra. “Terra inundada” és per açò el títol general d'aquesta exposició. També el vídeo al·ludeix a alguna cosa semblant (aigua desbordada).
La segona, titulada “Aigua detinguda”, conté fotos d'Islàndia, de Sitges i de Galícia, en les quals apareixen tolls, tolles, aigües estancades en llacunes i en cràters de volcans. Només en les imatges del cràter apareixen dues figures humanes que ens donen les dimensions reals del mateix.

La tercera secció, titulada “Aigua trencada”, conté quatre imatges d'una cataracta a Islàndia. Sembla bastant espectacular i de dimensions descomunals, però, al no haver-hi un referent d'escala, no podem apreciar la seua magnitud.
La quarta i última secció, titulada “El misteri de l'origen”, presenta quatre fotografies amb l'aparença de ser del naixement d'un riu a Galícia, una altra més d'una teranyina amb cataracta al fons, en la Patagònia, i finalment un altre vídeo amb un paisatge, al costat d'un riu, recorrent un camí, entre roures i pollancres.
Sembla clar que el tema general de l'exposició és el de l'aigua. O més aviat, el dels “paisatges de l'aigua” i, d'una manera més precisa, el de l'aigua sobre la terra, ja que no veiem ací ni paisatges marins, ni fars ni platges ni penya-segats.

María Dolores Mulá s'acosta a la fascinació de l'aigua, com a fotògrafa. I és curiós, perquè el mitjà propi d'expressió de la fotografia és la llum, però en contemplar l'aigua, el que ens sedueix d´ella és precisament el joc que fa amb la llum. L'aigua brilla, reflecteix i reverbera amb la llum. L'aigua és a voltes un espill i a voltes —com en Homer— un fosc i negre abisme. Però com ací es tracta d'un aigua entollada sobre la terra, tancada, retinguda, trencada o desbordada, ens trobem llavors amb el tercer element de la terra. Ja ho hem dit, “Terra inundada” és el títol d'aquesta exposició. Luz llavors, terra i aigua. I encara que encara no ens hi hàgem fixat, la mera simetria ens obliga a adonar-nos que, en aquests paisatges aquàtics, també està present i representat l'aire. Els quatre elements dels grecs, foc, terra, aigua i aire, ens apareixen llavors quan tractem d'acostar-nos a la contemplació de tan sols un d'ells.”
Miguel Cereceda

Peces
 • Nº de peces: 
 • 12 Fotografies de 90 x 120 cm
 • 3 fotografies de 60 x 80 cm
 • 3 fotografies de 112 x 150 cm
 • 2 panells en cartó ploma amb text de  140x100 cm
 • 2 vídeos

 

Empaquetat

Nº de paquets:

 • Carpeta de cartó de 156 x 120 x 7 cm.
 • Els 2 panells en cartó ploma amb text de  140x100 cm., estan embolicats en un sol paquet amb paper bambolla.

 

Característiques de l'obra

Fotografies, panells de cartó ploma i vídeos

 

Sistema de muntatge
 • Amb velcro
Comissaris
 • Pepe Calvo
 • Juan Antonio Roche
Premsa / webs

 

Llocs on ha sigut exposada
 • Seu Universitària Ciutat d'Alacant. Del 18 de gener al 2 de març de 2017
 • Sala Sempere del MUA. Del 10 de juny al 24 de juliol de 2016

Formulari de sol·licitud d'exposicions

Servei de Cultura


Servei de Cultura
Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3725 / (+34) 96 590 3300

Twitter: http://twitter.com/culturaenlaua

Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464