Saltar apartados

¡MÍRAME! AHORA ME VES

Descriptor

La present exposició és producte d'un procés col·laboratiu, realitzat durant dos anys, entre membres del Poble Gitano d'Alacant i alumnes i professors de la Universitat d'Alacant. Es va partir del respecte a la diversitat cultural, entenent que cada cultura és diferent i ha de ser acceptada en les seues formes de vida, sense exclusió, sense repressió, en igualtat de drets i oportunitats.

Es va treballar des de la teoria de la descolonització, considerant a cada participant com a membre de l'equip de recerca, per la qual cosa cada idea, decisió o acció van ser consensuats entre totes i tots. El procés de recerca conjunta va ser llarg, calia saber què es volia mostrar i com es volia fer. Les sessions de treball es van realitzar unes vegades en la universitat, unes altres en escoles i en associacions com Arakerando i Faga. El treball d'escriptori es va completar en cases, mercats ambulants, tendes, o camps de futbol i l'equip es va donar cita, també, en tallers promoguts per diferents institucions. Durant el procés col·laboratiu, es van fer fotografies de moltes activitats i es va gravar un vídeo en el qual diferents gitanes i gitanos van expressar lliurement allò que li dirien als "payos".

Els investigadors universitaris, àdhuc tenint cert coneixement de la marginació que en molts països pateix l'ètnia gitana, van ser descobrint elements que no imaginaven. Des de genocidis no gaire llunyans fins a l'antigitanismo actual, que sotmet a homes i dones de l'ètnia gitana a prejudicis constants que sovint limiten el seu accés a l'estudi o al treball o a accions molt més simples com la compra en un supermercat. Per a lluitar contra els estereotips es va decidir mostrar el treball que des de diferents entitats es duu a terme en la ciutat d'Alacant. L'exposició s'inicia amb un joc formatiu per a totes les edats, el Gitanómetro, que confronta al visitant amb el seu propi coneixement sobre l'ètnia gitana. Segueix una pinzellada d'informació històrica sobre l'arribada a Espanya dels gitanos fa quasi 500 anys que es complementa amb una visió actual sobre la seua salut, un dels temes més treballats des de la Universitat d'Alacant. Conclou l'exposició amb les accions de dues entitats gitanes Arakerando i Faga que treballen des de fa anys per millorar les condicions de vida dels gitanos i gitanes d'Alacant.

L'objectiu d'aquest projecte és millorar la visibilización d'un grup ètnic minoritari que comparteix amb la resta d'espanyols molt més del que es creu i que ha fet grans contribucions a la cultura comuna. Com és lògic, aquesta exposició no pot tenir autores o autors, no la signatura una persona o un grup, és una acció col·laborativa on cada qui és una part i un tot.

Peces
  • Nº de peces: 22 panells
Grandària
  • 23 panells 140 x 80 cm
Empaquetat
  • Nº de paquets: 2 caixa de cartó
  • Grandària: 141 x 81 x 12 cm
  • Pes: 40 kg.
Característiques de l'obra
  • Panells de cartó ploma de 140 x 80 cm
Sistema de muntatge
  • Panells de cartó ploma amb enganxes darrere
  • Els panells 2i 3 es munten junts de manera que semble que és solament un
Comissària
  • María José Pastor Alfonso
Premsa / webs

 

Llocs on ha sigut exposada
  • Museu de la Universitat d'Alacant. Sala Polivalent. Del 26 de setembre del 2018 al 31 d'octubre del 2018

 

Formulari de sol·licitud d'exposicions

Servei de Cultura


Servei de Cultura
Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3725 / (+34) 96 590 3300

Twitter: http://twitter.com/culturaenlaua

Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464